Boty na enduro a motokros

Fox Comp 5 je základní model od firmy Fox.  Byly to moje první enduro boty. Pořídil jsem si je v roce 2009 a používal je jako cestovní obuv. Vydržely mi dlouho. Jejich cena je razantně nižší, než u SG12tek. Bezpečnost je mnohem horší, ale tenkrát jsem nejezdil tolik offroadu jako teď. Když mi odpadla podrážka, bylo na čase koupit jiné. U tohoto modelu nečekejte velké zázraky. Prostě bota za pár kaček.


Gaerne SG12 jsem koupil na podzim v roce 2016 a myslím si, že jsem udělal dobře.  Vydržely sedm let pravidelného používání. SG12 jsou boty s kloubem pro enduro a motokros. Gelová výplň poskytuje pohodlí i při celodenním ježdění a dobře se přizpůsobuje tvaru nohy. Počáteční investice do bot je vysoká, ale určitě se vyplatí.  Boty Vám vydrží dlouho. Já jsem boty používal na všechny vyjížďky i několikadenní, resp. několikatýdenní dovolené a určitě jsem je nešetřil. Nevím však, jak dlouho boty vydrží při závodním používání. Za celou dobu používání jsem měnil dvě přezky, jedny vnitřní vložky a nechal našít novou podrážku (zničené od stupaček). Všechny náhradní díly jsou k sehnání nez problémů. Pro mě velkou výhodou je i skutečnost, že boty mají užší profil a nižší nárt. Když začnete používat nové boty, tak trvá tak dva dny než se vnitřní gel přizpůsobí, ale není to nic, co by se nedalo vydržet. Pak už je to v pohodě a bota funguje. Co se týče vody, tak něco vydrží, ale brodit s nimi suchou nohou nelze. Bota má větrací dírky, kterými se voda dostane dovnitř. Jestli chcete boty, které vydrží více vody tak Alpinestars Tech 7 Enduro Drystar je pro Vás dobrá volba. Mně osobně však tyto boty na první dobrou neseděly a proto jsem je nekoupil.

Leatt GPX 5.5 jsem si koupil v roce 2022, ale nevyhovovaly mi. Po projetí pár louží jsem měl v botách trochu mokro a to nechci. Boty jsou dobré třeba na závod nebo na několikahodinový výlet. Vypadají zajímavě a i cena je příznivější. Co se mi na nich líbilo nejvíc, bylo, že když jsem je měl na noze, tak jsem měl pocit, že mám nohu jako v bačkorách.

Gearne SG22 je nástupce pro rok 2024, který jsem si koupil nedávno a doufám, že vydrží stejně dlouho jako dvanáctky. Proti modeluGS12 byla zvýšena flexibilita při ohybu a tím dosaženo citlivější ovládání brzdy a řazení při zachování maximální ochrany. Vylepšeno bylo i oplastování na důležitých místech díky 3D tvarování. Gelová vnitřní výplň byla mírně upravena pro větší pohodlí při celodenním ježdění, lépe se přizpůsobuje tvaru nohy.


Můžete se podívat na rozdíly mezi Gearne SG 12 a 22 a porovnat sami. Já sám jsem zvědavý, jak boty budou pohodlné a jak se v nich bude řadit a brzdit. S 12ctkami jsem byl maximálně spokojený.






Všechny zmiňované boty a náhradní díly jsem kupoval na Razzo.czMám to kousek a každé boty jsem si mohl vyzkoušet v kamenném obchodě, což je pro mě základ.

Děkuji za přečtení a sdílení.

Komentáře

KAM V ROCE 2024?

Jaro: Chorvatsko, po stopách Dinaric Rally a podzim: 14ti denní cestování v Řecku