Běžecký závod - Velká Kunratická




12.11.2023

Jednoho dne mi Petr zavolal a oznámil mi, že nás přihlásil na Velkou Kunratickou. Něco málo jsem o závodu věděl, tak jsem řekl: "paráda, jdeme běhat". Pár lidí mi o akci vyprávělo, že to není žádná sranda a že je to vcelku makačka.  Byli jsme přihlášeni na tu nejdelší trasu na Hrádek (3100 m), na které musíte zdolat tři kopce a dva potoky. Velká Kunratická je jeden z nejstarších běžeckých závodů v Čechách, která se běhá vždy druhou listopadovou neděli v Kunratickém lese. Letos to byl 90. ročník.
10 dní před závodem jsem měl malou nehodu a odneslo ji koleno. Pořád mne zlobilo. Vše jsem tedy nechal plynout a řekl jsem si, že když to aspoň trochu půjde, tak poběžím. V den závodu koleno nebylo úplně v pořádku, ale ráno vyšlo sluníčko, bylo hezky a já si řekl, že to zkusím. Petr byl také připraven. Start jsme měli určen na 13:40. Vzhledem k tomu, že to byla naše první Kunratická, tak náš cíl jsme si nastavili na cca 20 minut. Počet startujících byl údajně letos rekordní - 4211 běžců, a z toho1331 dětí na dětském startu. Startovné na hrádek je 500,- Kč a čas je měřen technologií pasivních čipů integrovaných do startovních čísel. To znamená, že po doběhnutí vám přijde SMS s časem běhu. Při registraci je nutno udat své telefonní číslo.

Před startem jsme měli ještě úsměv na tváři a neměli jsme ani páru o tom, co nás čeká.


Na startu jsme si vyzvedli startovní čísla a začalo čekání na start


Start jsme měli přidělen na 13:40 hod. 
Startovali jsme po dvojicích podle startovního čísla s intervalem po 10 sekundách.


Toto je druhý kopec na Hrádek a je ze všech tří asi nejnáročnější. Nahoru se neběží, ale prakticky leze po čtyřech. Neustále koukáte do hlíny a šplháte vzhůru. Já jsem si vzal rukavice, abych mohl hrabat rukama a lépe se mi tak lezlo vzhůru. Když jsem byl konečně nahoře, tak mi srdeční tep vyskočil na 194 t/m. Nahoře mi chvilku trvalo, než jsem se rozeběhl. Vždy mi pomohlo, když mě někdo předběhl, já se ho mohl chytit a běžel jsem s ním.




Červeně je označená trasa na Hrádek - 3100 m.

Profil tratě

Pro mě osobně to byl vlastně první běžecký závod a moc se mi líbil. Už teď vím, že jsem Velkou Kunratickou neběžel naposledy. Běhám už delší dobu a vím, že musím natrénovat kopce. Akce je od rána do odpoledne, organizačně perfektní. Příští rok bych chtěl zaběhnout čas pod 20 minut a na to se musím připravit. Myslím si, že Petr má v hlavě to samé a určitě bude souhlasit, že čas pod 20 minut musíme pokořit. Když běžíte poprvé, nevíte co Vás čeká, tak prostě běžíte. Po druhé to bude lepší. Určitě teď už vím, kde přidat a naopak kde zpomalit a pošetřit síly.

PŘÍŠTÍ ROK TADY BUDU POKRAČOVAT

Děkuji za přečtení a sdílení.













 

Komentáře

KAM V ROCE 2024?

Jaro: Chorvatsko, po stopách Dinaric Rally a podzim: 14ti denní cestování v Řecku