Tašky na MOTO

Asi jako každý motorkář jsem začínal cestovat s plastovými kufry, nebyl jsem výjimka. Moje první kufry na motorku byly od firmy GIVI. Vrchní E52 a boční E41. Na cestování po asfaltu jsou kufry dobré, ale v offroadu, kde je větší pravděpodobnost pádu, už asi ne. Do kufrů se vejde doopravdy hodně a dva lidi se tam zabalí v pohodě. Pak jsem začal tak trochu jezdit do offroadu a kufry se měnily. V době velké slávy hliníkových kufrů jsem taky jedny musel mít. Ty přeci jenom vydrží víc. Netrvalo dlouho a plast jsem vyměnil za hliník. Boční kufry jsem pořídil od Big Husky EVO3, 42 l a doplnil jsem vrchním kufrem GIVI TRK52. Po pár cestách s hliníkovými kufry jsem ale začal přemýšlet o textilních taškách. První jsem pořídil Kriega OS32. Velikostně jsou stejné jako kufry. Po návratu z Afriky jsem tašky prodal a pořídil jsem menší, též od Kriega. OS 18 na větší cesty, OS 12 na větší výlet, OS 6 na malý trip nebo na nářadí. Všechny varianty se dají mezi sebou kombinovat. Záleží na každém, jak je využije. Dále jsem si pořídil batoh Trail 18, který je dobrý společník na jakoukoliv cestu.

KRIEGA: 


Batoh Trail 18 se skládá ze tří částí. Z robustní zadní kapsy se 7 litry s přístupem na zip, která je úložným prostorem pro lahev nebo hydrapak až 3,75 l. Tato oblast má také malou vnitřní nepromokavou kapsu pro peněženku či telefon. Dále z 12 litrové 100 % voděodolné kapsy, která je vhodná pro vše, co chcete nechat v suchu při velkém dešti. Síťka na batohu umožnuje úložný prostor třeba pro rukavice.
Musím říci, že batoh je vynikající. Když máte v batohu hodně věcí, tak váha je pěkně rozložena. Váhu batohu na zádech necítíte a jízda s ním je pohodlná.


OS 6 jsou vhodné na malé výlety, kde s sebou nepotřebujete moc věcí. Dále jsou vhodné pro nářadí. Namontovat je můžete prakticky na jakékoliv padací rámy.  

OS 6 na padácích rámech Outback Motortek

OS 6 na padacích rámech originál Yamaha

OS 12 jsou dobré na víkendový výlet i delší cestu. Stan se vám tam nevejde, ale věci na pár dní určitě ano.

OS 18, jsou tašky kam se vám vejde i stan. Já používám stan Salewa, který má tyčky 40 cm. Takže když jedu pod stan, tak v jedné tašce mám bydlení a ve druhé stan. Jestli to pro vás je málo, tak můžete kombinovat jak s Kriega nebo jakýmkoliv válcem dozadu. 

2x OS 18 a 1x OS 12, použit systém kosba OS base. Systém je dobrý a tašky kopírují motorku. Při cestách jsem nezaznamenal žádné povolování.


OS 18 na rámech pro kufry. Tašky lze dát na jakýkoliv rám pro kufry. Nevýhodou je, že jsou tašky dál od motorky. 

OS 32 jsou velké tašky a velikostně připomínají kufr. Lze je použít prakticky na jakoukoliv dovolenou a věcí se vám tam vejde dostatek. 


2x OS 32 



Plotna OS na připevnění tašek o velikosti OS 22 a OS 32. Když nemáte plotnu, tak lze tašky namontovat i na rám, ale na plotně drží jak přibyté. Na plotnu lze připevnit i menší velikosti, nebo kanystr.

Kosba OS base pro použití pro tašky OS 6-12-18. Kosbu lze koupit na Váš model motorky, nebo univerzální.

Cestovní peněženka je dobrý společník na cesty do zahraničí. Velikostí je vymyšlená tak, že se tam vejdou veškeré doklady, a to i pas. Peněženka má 4 kapsy na zip, 3 sloty na kartu, 2 kapsy otevřené a jednu s klipem na klíče. Na zadní straně je integrované oko na opasek.


ORTLIEB: 

Ortlieb Touratech 60 L. Tento vak vlastním od roku 2012. Zažil hodně a po nějakém čase se prodřel a to přesně tam, kde se opíral o kufr nebo plotnu. Problém jsem vyřešil tím, že jsem kontaktoval distributora firmy Ortlieb a sháněl jsem opravnou sadu. Firma Ortlieb opravnou sadu neprodává, ale sama takové věci opravuje svojí 3D technologií, která, jak oni sami říkají, zaručeně vydrží. Vzhledem k 5leté záruce jsem vak poslal distributorovi a ten se o vše postaral. Vše proběhlo v rychlém čase a zdarma v rámci záruky. Do samotného válce se vejde hodně věcí, které máte vždy při ruce. Otevírání válce je ze shora.



Pytel Ortlieb 35 L je stále nový, ještě jsem jej nepoužil. Plnění válce je z boku a tím pádem musíte plánovat balení tak, aby jste vždy nevytahovali všechno.

Na závěr této recenze bych chtěl podotknout, že všechny výrobky od firmy Kriega jsou perfektně zpracované a určitě funkční. Tašky a pytle Ortlieb jsou jednoduché a žádná oka nebo kapsy navíc nehledejte. Já jsem se zavazadly maximálně spokojen a mohu je jen doporučit. 

Jeden příklad z dovolené z roku 2019, kdy kamarád měl nové tašky Enduristan Monson 3. Po 8 dnech dovolené se začali trhat, viz foto níže a to je to poslední, co na cestě potřebujete řešit.




Děkuji za přečtení a sdílení 

Komentáře

KAM V ROCE 2024?

Jaro: Chorvatsko, po stopách Dinaric Rally a podzim: 14ti denní cestování v Řecku