Offroadové Karpaty UA 2016

Jsem typ člověka, který rád zkouší nové věci a proto jsem chtěl vyzkoušet i organizovanou akci. Podzimní offroadové Karpaty se jevily jako dobrá volba. Akci měl na starosti Petr Hendrich, který provozuje moto cestovku. Roman už s Petrem na Ukrajině byl v roce 2015 a líbilo se mu to. O všechny dokumenty okolo týdenní cesty se postaral Petr. Kus cesty se pojede po kolejích autovlakem z hlavního nádraží do Košic, pak už jen po silnici do penzionu U Leva. Tam budeme bydlet a každý den budeme vyrážet do terénu a užívat si offroadu. U Leva máme polopenzi a vždy po návratu nás čeká dobré jídlo. K dispozici je i sauna, což je po celodenním ježdění výborná věc. Na cestu zpátky na nás opět bude čekat vlak z Košic. Jediného člověka, kterého jsem znal, byl Roman a to mi stačilo. Na Ukrajinu se vydala směsice motorek typu cestovní enduro.


Motorky jsme naložili v neděli večer a druhý den už budeme ubytovaní na Ukrajině.

Ve vlaku vládla dobrá nálada a všichni byli natěšení.


V Košicích jsme složili motorky a vydali se na cestu k ukrajinským hranicím.

Na hraničním přechodu Ubľa je zapotřebí si vyměnit peníze. Měna se nazývá Ukrajinská Hřivna a to, co držím v ruce jsou naše necelé tři tisícovky.

Prý, že pojedeme zkratkou, cesta po dešti se stala blátivou a projet tuto zkratku nebylo snadné.


Penzion U Leva, kde se o vás dobře postarají a po celém dnu se rádi vracíte. O zábavu v této destinaci je vždy postaráno.



Na Ukrajině je vždy dobré poježdění. Nikde není zákaz a může se jezdit prakticky všude.

Pokaždé, když jsme vyrazili ven, stálo to za to. Na penzionu byli kluci se čtyřkolkami a první den jeli s námi. 

Výhledy jsou úžasné, ale dostat se k nim je dřina. A když je po dešti, tak to stojí hodně sil. 

Cesta na vrchol vedla i po sjezdovce.




Zajeli jsme se podívat do národního parku Siněvir. Jezero, které vidíte na fotce, je největší v Ukrajinských Karpatech a zároveň nejvýše položené na Ukrajině. Má rozlohu 4,2 ha a leží v nadmořské výšce 989 m. Průměrná hloubka je 8 až 10 m a maximální až 22 m. V době, když jsme tam byli my,  v jezeře zrovna moc vody nebylo.

Nedaleko jezera je rezervace a rehabilitační centrum medvěda hnědého. V centru jsou pravidelně krmeni, ošetřováni a je jim poskytnuta veterinární péče. Dnes jich je v rehabilitačním centru 26.





Takhle nějak dopadne motorka když se jezdí neustále v bahně. Na cestu domu se musí motorka odbahnit.

Petr všechno natáčel na kameru a po dovolené dostaneme krátké video na památku. Mně se dovolená líbila. Opět jsem potkal nové kamarády, kteří rádi jezdí s velkým endurem mimo asfalt, jako já. 

Video ke zhlednutí:  

Děkuji za přečtení a sdílení 

Komentáře

KAM V ROCE 2024?

Jaro: Chorvatsko, po stopách Dinaric Rally a podzim: 14ti denní cestování v Řecku